Πολλές είναι οι επιλογές για τον επισκέπτη για κάθε εποχή του χρόνου. Η φύση της γύρω περιοχής θα σας εκπλήξει ξανά και ξανά.

Αίγιο και κοντινά αξιοθέατα

Αίγιο

Το Αίγιο, χτισμένο στις δυτικές όχθες του Κορινθιακού κόλπου, είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Αιγιαλείας και η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αχαΐας.

Πόλη με πλούσια ιστορία, υπήρξε έδρα της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Τον 14ο αιώνα μ.Χ. αναφέρεται ως σημαντικό λιμάνι εξαγωγής σταφίδας και εσπεριδοειδών. Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ευρήματα από την μυκηναϊκή και κλασική περίοδο.

Σήμερα το Αίγιο είναι μια ζωντανή πόλη, με σημαντική εμπορική δραστηριότητα, ευκαιρίες για μοντέρνα ψυχαγωγία αλλά και παραδοσιακές γιορτές. Σημαντική εκδήλωση τα Ανθεστήρια-Ελίκεια που πραγματοποιούνται την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου ως την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου και κλείνουν με παρέλαση αρμάτων στολισμένων με λουλούδια.

Αξιοθέατα είναι η Μητρόπολη, έργο του Τσίλερ, η Αγορά, το Προσκύνημα της Παναγίας της Τρυπητής που συγκεντρώνει πλήθος πιστών κάθε χρόνο, το γυναικείο Μοναστήρι της Πεπελενίτσας στις πλαγιές του όρους Παναχαϊκό. Ένας απ’ τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Αιγιωτών και όχι μόνο, είναι η ιερά μονή Ταξιαρχών, χτισμένη στο Σελινούντα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον από το 1620, που διαθέτει πλούσια συλλογή από κειμήλια. Αν επισκεφτείτε τη μονή, δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε τη μοναδική ροδοζάχαρη από πέταλα τριαντάφυλλου.

Οδοντωτός - Φαράγγι Βουραϊκού

Οδοντωτός

Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος ξεκινάει από το Διακοπτό και καταλήγει στα Καλάβρυτα, διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού. Μέσα από μια μαγευτική διαδρομή 23 χιλιομέτρων, ο Οδοντωτός περνά μέσα από σπηλιές, κάτω από βράχους και μέσα από οργιώδη βλάστηση και προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τις εξαιρετικές ομορφιές της ορεινής Αχαΐας.

Η μεγάλη κλίση της γραμμής δεν επιτρέπει την κυκλοφορία ενός συμβατικού συρμού, γι’ αυτό ανάμεσα στις σιδηροτροχιές τοποθετήθηκε ένας οδοντωτός άξονας, που επιτρέπει με τη λειτουργία ενός μηχανισμού, να ανέβει από το επίπεδο της θάλασσας στο σταθμό των Καλαβρύτων με υψόμετρο 750 μέτρα.

Η κατασκευή της θεαματικότερης σιδηροδρομικής γραμμής των Βαλκανίων, όπως έχει χαρακτηριστεί, αποφασίστηκε στα χρόνια της διακυβέρνησης του Χαρίλαου Τρικούπη και εντάχθηκε στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου σχεδίου σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ελλάδας. Κατασκευασμένη από γαλλική εταιρία, η γραμμή ολοκληρώθηκε το 1895 ενώ η πρώτη μηχανή ήταν ατμοκίνητη.

Το Διακοπτό και ο οδοντωτός απέχουν περίπου 4χλμ από τον ξενώνα.

Τηλέφωνο Οδοντωτού: 26910 43206

Καλάβρυτα

Καλάβρυτα

Καλάβρυτα σημαίνει "καλά νερά" και πραγματικά η ορεινή πόλη των Καλαβρύτων (χτισμένη στα 750μ.) χαρακτηρίζεται από τα άφθονα, τρεχούμενα νερά. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χελμός στο νομό Αχαΐας και απέχει από τον ξενώνα Θέαση περίπου 30 χιλιόμετρα.

Τα Καλάβρυτα είναι γνωστά για το ιστορικό παρελθόν τους (Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τα γερμανικά στρατεύματα), που διατηρείται μέχρι σήμερα μέσα από τα μνημεία και τα μουσεία τους. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε:

  • Την Μονή Αγίας Λαύρας (961 μ.Χ.) με το ιστορικό Λάβαρο του 1821
  • Το Μέγα Σπήλαιο (362μ.Χ.), το παλαιότερο μοναστήρι της Ελλάδος, σφηνωμένο στο θεόρατο βράχο με την εικόνα της Παναγίας από μαστίχα και κερί που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Πλανητέρο

Πλανητέρο

Λίγο έξω από το χωριό Πλανητέρο μέσα σε δάσος από πλατάνια πηγάζει ο Αροάνιος ποταμός. Σχηματίζεται από νερά της λεκάνης του Φενεού που φθάνουν εδώ από καταβόθρες, καθώς και από τα μικρότερα ρέματα Λαγκάδα και Χαλίκι κυλώντας με νότια κατεύθυνση για 10 περίπου χιλιόμετρα μέχρι να συναντηθεί με τον ποταμό Λάδωνα.

Οι πήγες του Αροάνιου ποταμού στο χωριό Πλανητέρο και η ομορφιά του δάσους από πλατάνια προσφέρει στον επισκέπτη μια ευχάριστη βόλτα, συνδυάζοντας και την δυνατότητα για φαγητό σε κοντινά ταβερνάκια.

Από τα μικρομάγαζα της περιοχής μπορείτε ακόμα να προμηθευτείτε ντόπια μυρωδικά μέλι και καρύδια.

Στη περιοχή επίσης υπάρχουν εκτροφεία πέστροφας και σολομού.

Σπήλαιο Λιμνών

Σπήλαιο Λιμνών

Κοντά στο χωριό Καστριά (16 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα) βρίσκεται ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης με δαιδαλώδεις διαδρόμους, μυστηριώδεις στοές και εντυπωσιακούς σχηματισμούς με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Εκτός των άλλων το "Σπήλαιο των Λιμνών" διαθέτει κλιμακωτές λίμνες σε τρία διαφορετικά επίπεδα, το οποίο το καθιστά μοναδικό στο είδος του στον κόσμο.

Πληροφορίες: Ώρες Λειτουργίας: 09.30-16.30 | Τηλ.: +30 2692 031633 & +30 2692 031001

Χελμός και Χιονοδρομικό Κέντρο

Χιονοδρομικό Κέντρο Χελμού

Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του Χελμού στην θέση Ξερόκαμπος και απέχει 15 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Ξεκίνησε την λειτουργία του το 1988.

Διαθέτει 12 πίστες με συνολικό μήκος 20 χιλιόμετρων και 7 αναβατήρες με δυνατότητα μεταφοράς 5000 ατόμων την ώρα.

Οι πίστες του καλύπτουν τις απαιτήσεις όλων των χιονοδρόμων καθώς υπάρχουν από πολύ εύκολες πιστές έως και δύσκολες (μαύρες).

Στα 1850 μέτρα λειτουργεί καφετέρια, εστιατόριο, κατάστημα πώλησης ειδών σκι καθώς και ιατρείο.

Πληροφορίες: http://www.kalavrita-ski.com | τηλ. +30 2692 024452 & +30 2692 022661