Αίγιο και κοντινά αξιοθέατα

Αίγιο

Το Αίγιο, χτισμένο στις δυτικές όχθες του Κορινθιακού κόλπου, είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Αιγιαλείας και η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αχαΐας.

Πόλη με πλούσια ιστορία, υπήρξε έδρα της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Τον 14ο αιώνα μ.Χ. αναφέρεται ως σημαντικό λιμάνι εξαγωγής σταφίδας και εσπεριδοειδών. Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ευρήματα από την μυκηναϊκή και κλασική περίοδο.

Σήμερα το Αίγιο είναι μια ζωντανή πόλη, με σημαντική εμπορική δραστηριότητα, ευκαιρίες για μοντέρνα ψυχαγωγία αλλά και παραδοσιακές γιορτές. Σημαντική εκδήλωση τα Ανθεστήρια-Ελίκεια που πραγματοποιούνται την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου ως την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου και κλείνουν με παρέλαση αρμάτων στολισμένων με λουλούδια.

Αξιοθέατα είναι η Μητρόπολη, έργο του Τσίλερ, η Αγορά, το Προσκύνημα της Παναγίας της Τρυπητής που συγκεντρώνει πλήθος πιστών κάθε χρόνο, το γυναικείο Μοναστήρι της Πεπελενίτσας στις πλαγιές του όρους Παναχαϊκό. Ένας απ’ τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Αιγιωτών και όχι μόνο, είναι η ιερά μονή Ταξιαρχών, χτισμένη στο Σελινούντα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον από το 1620, που διαθέτει πλούσια συλλογή από κειμήλια. Αν επισκεφτείτε τη μονή, δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε τη μοναδική ροδοζάχαρη από πέταλα τριαντάφυλλου.